Een Leven vol Oorlog en Vrede

Ronald van Leeuwen 

Een aangrijpende lezing over oorlog en vrede met een boodschap. Als veteraan van het korps mariniers, politiefunctionaris met missie ervaring, zoon van een Nederlands Indië veteraan en echtgenoot van een oorlogsslachtoffer uit Kosovo, verzorg ik lezingen over het thema oorlog en vrede.

De lezing begint bij mijn vader die kort na de hongerwinter in Den Haag in 1947 op 19 jarige leeftijd wordt uitgezonden naar Nederlands Indië voor een periode van 18 maanden als dienstplichtig soldaat. Mijn vader komt niet goed terug uit deze oorlog en ik groei op met een getraumatiseerde vader die elke nacht gillend wakker wordt vanwege onverwerkt lijden.

Op 17 jarige leeftijd ga ik tegen de wil van mijn vader in dienst als beroepsmilitair bij het korps mariniers waar ik uiteindelijk 19 jaar Qua Patet Orbis met veel plezier zal dienen. Op een open dag bij de mariniers krijgt mijn vader als veteraan van de Koninklijke Landmacht het grootste respect van mijn instructeurs bij de mariniers. Voor het eerst na meer dan 30 jaar krijgt mijn vader echte erkenning en waardering voor zijn inzet in Nederlands Indië. Mijn inzet als marinier in de Bosnië oorlog halverwege de jaren ’90 maakt hij helaas niet meer mee. Na mijn eigen missie vraag ik postuum zijn herinneringsmedaille inzet in Nederlands Indië aan.

Na mijn tijd bij de mariniers vervolg ik mijn loopbaan bij de politie. Kort na mijn politieopleiding en inzet in de noodhulp in Den Haag word ik gevraagd voor een uitzending naar Kosovo. In dit land leer ik mijn echtgenote kennen. Ze heeft de verschrikkingen van de oorlog meegemaakt en samen maken we een aantal heftige dingen mee in het chaotische naoorlogse getraumatiseerde land. We bersluiten ons leven samen te delen en vanuit verschillende rollen worden we vanuit Nederland nog vele keren ingezet in en voor Kosovo tot op de dag van vandaag.

Oorlog en vrede lopen als een rode draad door mijn leven. In mijn lezing start ik in WO2 en ga ik via Nederlands Indië naar Bosnië en Kosovo. Ondanks al het leed en de pijn overheerst het positieve gevoel en de betekenisvolheid van inzet voor vrede en veiligheid. Deze lezing heb ik al verschillende keren verzorgd en mijn verhaal wordt zeer goed ontvangen in een altijd muisstille zaal. Met een goede balans in mijn eigen emotie en in de emotie van het verhaal geef ik hiermee erkenning en waardering aan al die veteranen die zich wereldwijd ingezet hebben voor vrede en veiligheid.  

In mijn boek “Overleven in Kosovo” beschrijf ik mijn jarenlange inzet in Kosovo en blik ik terug naar de geschiedenis, cultuur en oorlogen in voormalig Joegoslavië. Maar het boek is vooral een ode aan mijn echtgenote die als jonge vrouw de oorlog heeft meegemaakt en daarna zoveel betekend heeft voor haar nieuwe vaderland Nederland.

Deze lezing duurt ongeveer 45 minuten en er kan desgewenst een vragenronde met de toehoorders aan toegevoegd worden. Het is een persoonlijk verhaal met een boodschap van vrede en vrijheid. Door mijn jarenlange ervaring als opleider kan ik goed inspelen op mijn publiek en weet ik, ondanks mijn beladen verhaal, een ontspannen sfeer te creëren waar mensen zich veilig en prettig bij voelen. Deze lezing verzorg ik niet alleen voor veteranen maar ook voor andere doelgroepen. Bijvoorbeeld voor jongeren om de boodschap van vrede en veiligheid door te  geven aan de jongere generatie. En ook voor volwassenen om stil te staan bij de vrijheid die wij in Nederland ervaren en zuinig op moeten zijn.

Neem contact op